Powerpoint of Prezi: vertel je verhaal met beeld, niet met bullits

 

Powerpoint blijft een krachtig hulpmiddel om te presenteren, mits juist gebruikt. Deze tool is bedoeld voor beeld, niet tekst. Een slechte powerpoint, betekent een slechte presentatie. Vaak wordt dan gegrepen naar een andere toepassing: Prezi. Maar daar geldt hetzelfde voor. Het probleem ligt bij de opzet, niet de software waarmee het uitgevoerd wordt. Of dat nu Powerpoint of Prezi is!

Bovenstaande slideshare legt het nog eens helder uit, net zoals de bekende ‘You suck at Powerpoint‘:

  • Gebruik beelden. Je toehoorders moeten naar jou luisteren. Niet de tekst van de slides lezen.
  • Denk na over je kernboodschap.Heb je veel te vertellen? Maak dan een handout, want je kunt maar één boodschap laten onthouden door je publiek. Lees meer in dit verslag van de bijeenkomst van Bento.
  • Zorg voor een goed verhaal. Dat begint met het nadenken over je kernboodschap, maar ook je publiek. Begin op tijd en maak een lopend verhaal.
    • Desnoods volgens de AIDA opzet: Attention, Interest, Desire, Action. Standaard, maar het werkt nog steeds. In een notendop: Eerst de aandacht trekken, dan je publiek aanspreken en betrekken bij het onderwerp of probleem, ze een oplossing geven die ze willen hebben en vervolgens afsluiten met wat je wilt dat ze doen.
    • Het kan ook luxer, zoals in deze opzet met PHOIT: Passie, Held, Obstakel, Inzicht, Transformatie. In het kort: Wat is de passie van de hoofdrolspeler, en dus ook zijn valkuil? Wie is de held van het verhaal, en waar loopt hij tegenaan? Keer op keer? En als hij het dan echt niet meer ziet zitten, wat is dat het inzicht wat hem gaat redden, die hem een transformatie oplevert en dus de oplossing is voor het probleem wat je hebt geintroduceerd?
  • Oefenen. Het moet jouw verhaal worden. Zo goed, dat je zelfs meerdere voorbeelden hebt rondom je thema. Zolang je maar de rode lijn blijft volgen en je kernboodschap centraal houdt.

Sterker nog: zorg dat je je presentatie kunt geven zónder ondersteuning van beeld. Want dat is powerpoint, net als prezi: een hulpmiddel. Het kan je verhaal versterken. Maar dan moet je wel een verhaal hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.