Inspiratie: Boekentips

Inspiratie is overal. Een belangrijke bron blijft internet, bijvoorbeeld simpelweg door het volgen van een zo’n divers mogelijk publiek op Twitter, zo nu en dan te snuffelen via StumbleUpon, Pinterest of gebruik te maken van de mogelijkheden van Flipboard. Van foto’s en video’s tot blogs, genoeg mensen die hun visie met je willen delen over communicatie & marketing. 

Deze bronnen van inspiratie zijn vaak kort en krachtig is. Handig om snel een linkje te delen en met een paar minuten lezen ben je klaar. Een lijstje met de beste 10 tips voor… klinkt handig, maar daardoor ontbreekt inzicht in de onderliggende principes. Waar vind je die wel? Juist. In boeken. Daarom hieronder een (groeiende) lijst van boekentips.

 

The Antidote: Happiness for people who can’t stand positive thinking – Oliver Burkeman

Denk eens niet aan een ijsbeer. Lukt dat één minuut? Inderdaad, en dat is precies hoe het werkt met dat positief denken. Optimisme en positief denken is geen oplossing, maar deel van het probleem, hoeveel guru’s en zelfhulpboeken ook het tegendeel beweren. Onze drang naar geluk zorgt juist voor het tegenovergestelde. Hoe meer we ons best doen, hoe minder gelukkig we zijn. Is het zo verkeerd om negativiteit toe te laten? Is dat wel zo zwart als je misschien denkt?

De auteur beschrijft zijn zoektocht naar andere manieren om gelukkig te worden: acceptatie van de realiteit, chaos, en de mindere kanten van ons leven. Geen opsomming van onderzoeken of pure filosofie, maar een soort reisverslag en daardoor uiterst leesbaar. Centraal staat het Stoïcisme, niet geheel toevallig ook het basisconcept achter Omdenken, de tweede boekentip.

 

Ja maar… Wat als alles lukt? – Berthold Gunster

Het enige zelfhulpboek wat écht met beide voeten op de grond staat. Omdenken ben je vast vaak genoeg tegengekomen als mooie afbeelding met tekst: een goede ingeving die een probleem aanpakt door iets totaal anders te doen dan gebruikelijk. Dat concept is slechts het topje van de ijsberg: Het idee om eerst de feiten op een rijtje te zetten, los van je eerste ingeving en emotie, en dan kijken wat de mogelijkheden zijn heeft niet alleen praktische toepassingen voor je werk, maar vooral ook voor je eigen psyche. Feiten verander je niet. Hoe je ermee omgaat wel. De basis van mindfulness.

 

You Are Not So Smart – David McRaney

Geweldige verzameling van weetjes over hoe wij als mens écht functioneren. We denken allemaal slim te zijn, alles een bewuste keuze is, maar is dat werkelijk zo? Het boek zit vol bewijs dat het niet zo is, doorspekt met wetenschappelijke experimenten. Gelukkig populair wetenschappelijk gebracht zonder de exacte statistiek en doorspekt met duidelijke voorbeelden. Enkelen zullen bekend zijn vanuit communicatie- en marketingtheoriën, velen minder bekend of spreken zelfs tegen wat je altijd al dacht. Omdat anderen het ook zo doen… Juist ja. Zoveel miljoen jaar evolutie als kuddedier heeft zo zijn effecten op ons dagelijks doen en laten!

Egostrippen – Rick van Asperen

 

Wie ben jij? Ben je je werk? En als dat wegvalt? Die leasebak onder je kont verdwijnt? Ben jij jezelf dan kwijt? Nee, natuurlijk niet. Tijd om je ego af te pellen. Al die schillen die je rond je ware ik hebt opgebouwd om indruk te maken op je omgeving. Of beter gezegd: Om ze tevreden te stellen en te voldoen aan hun verwachtingen.

Allemaal vooroordelen en gedragspatronen. Rollen die je opgelegd krijgt, waar je jezelf aan conformeert, naar gaat handelen en keer op keer bevestiging op zoekt… Rick legt in het boek uit hoe deze tot stand komen, wat ze met je doen en hoe je ze langzaam kunt afbreken. Bij mij is het proces in gang gezet, het zet je in elk geval aan het denken…